Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю

перепелині яйця етнокук

Перепелині яйця

Я досить часто в порадах до рецептів на сайті традиційної етнічної кухні Etnocook вказую, що можна замінити куряче яйце перепелиними в відповідній кількості.

Чи означає це, що така заміна є повноцінною? Цілком! Скажу навіть більше: за відсутності алергії та протипоказань, перепелині яйця є одними з найкорисніших та найбезпечніших серед різних видів яєць.

Перепілки високо цінувалися ще з часів Київської Русі, а їхнє м’ясо та яйця вважалися стравами багатого столу заможних верств населення.

Сучасні дослідження показують, що по вмісту кальцію, калію, заліза, фосфору, вітамінів групи А та В перепелине яйце в декілька разів перевищує куряче – тому вони й корисні для профілактики анемії, рахіту, зміцненню імунітету та покращенню роботи всього організму.

Перепелине яйце є джерелом незамінних амінокислот, таких як треонін, що впливає на формування та ріст м’язів скелету; лізин, відомий своєю імуномоделюючою, противірусною, антидепресантною діями; гістидин, що сприяє росту та відновленню тканин, а також тирозин, який відповідає за синтез білка та роботу головного мозку та гліцин, що відповідає за регуляцію психоемоційного стану.

Завдяки вмісту в жовтку амінокислоти цистин перепелині яйця рекомендуються для вживання з метою виведення з організму радіонуклідів, захисту від впливу радіації та забруднень навколишнього середовища.

Спортсменам та людям з великими фізичними навантаженнями рекомендують вживати перепелині яйця як джерело всіх відомих амінокислот білка альбуміну, який легко засвоюється організмом. Також вони сприяють нарощенню м’язевої маси.

Навіть якщо перепелині яйця зберігаються довше терміну, від них не буде неприємного характерного тухлого запаху. Цей ефект забезпечується амінокислотою лізоцин, що має антибактеріальні властивості.

Перепелині яйця рекомендують, після консультації з лікарем, для вживання при багатьох хворобах серця, очей, хронічному холециститі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гастриті, панкреатиті, бронхіальній астмі, пневмонії, туберкульозі, а також для підвищення потенції.

Перепелині яйця можна пити сирими, не боячись збудників сальмонельозу, так як температура тіла перепілки вища, ніж у курей і ця птиця стійка до різноманітних хвороб. Саме через це вона не потребує обов’язкової вакцинації і зазвичай є чистою від ліків. Окрім того, самі яйця перепілки мають тверду та щільну підшкаралупну плівку, а також малі отвори в шкаралупі – це захищає яйце від проникнення бактерій.

Перепелині яйця вживають сирими або готують звичайними методами: варять чи смажать. Дорослим не слід вживати більше п’яти штук на день (що є приблизним еквівалентом одного курячого яйця).

  • товчена шкаралупа перепелиних яєць є відмінним джерелом легкозасвоюваного кальцію
  • термін зберігання перепелиних яєць при кімнатній температурі – один місяць, в холодильнику (t 0 – 8 °C) – два місяці
  • для перевірки свіжості слід поставити яйця в посудину з водою: якщо вони впадуть на дно – свіжі, якщо плаватимуть на поверхні – зіпсуті.

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>