- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Пампушки житні

житні пампушки ФОТО [1]

Пампушки з житнього борошна

Складники:

борошно житнє обдирне……….500 гр.

борошно пшеничне цільнозернове……………….1 склянка (~100 гр.)

дріжджі…………………………50 гр
(сухі дріжджі згідно інструкції) або

закваска хмелева [2] або звичайна [3]…….3 ст.л.

молоко……………………..300 мл (~1 склянка)

олія рослинна (соняшникова)………5 ст. ложок

яйце………….1 шт.

цукор…………………………2 ст.ложки

сіль……1 ч.ложка

зелень кропу дрібнонарізана……………………….4 ст.ложки

масло солодковершкове (для змазування пательні)………….2 ст. ложки (або можна використати соняшникову олію…..2 ст.ложки)

для приготування житніх пампушків ФОТО [4]

Складники, необхідіні для приготування житніх пампушків

Час приготування: 3 год.

Спосіб приготування:

1. Просіюємо житнє борошно разом з 1/2 склянки пшеничного борошна. Решту пшеничного борошна використаємо для замісу.

2. Дріжджі (закваску) посипаємо 1 ст.ложкою цукру та заливаємо злегка підігрітим молоком (30-40 С). Дорбре вимішуємо та ставимо в тепле місце на 15-20 хв., щоб вони виросли.

3.

житнє тісто ФОТО [5]

тісто з житнього борошна

Вимішуємо підійшовші дріжджі з борошном, цукром, олією, сіллю, зеленню та ставимо в тепле місце на 40 хв. підійти (вирости, ще збільшитися в об’ємі). Посуд вибираємо трохи більший, щоб тісто мало куди рости, і накриваємо його рушничком, щоб тісто не висохло.

4. Як тісто підійшло, ще раз його вимішуємо, посипаючи рештою пшеничного борошна і знову ставимо в тепле місце ще на 1 год.

5.

сформовані папушки ФОТО [6]

сформовані папушки на пательні

Пательню змащуємо маслом або олією. Тісто останній раз добре вимішуємо і формуємо з нього маленькі кульки розміром з тенісний м’ячик або трохи більші.

6. Пательню з сформованими пампушками ставимо в тепле місце на 30 хв., щоб вони збільшилися в розмірі.

7. Коли пампушки підростуть, ставимо їх в розігріту 180 ͦ С піч на ~30-40 хв. (елктрична піч: 30 хв, 170 С, режим конвекція)

Готові пампушки можна одразу змазати олією, вимішаною з товченим часником (5 ст. л. олії і 5 зубців часнику) та поставити в герметичний посуд (щоб були м’якшими). Зберігати в герметично закритому посуді.

Смачного!

житні пампушки ФОТО [7]

житні пампушки