- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Неетнічні продукти.Кукурудза

Стаття серії Неетнічні Продукти України [1]від Etnocook,  про так звані “старовинні продукти”, які  були запозичені та освоєні нашими предками, коли український етнос, його традиції і культура, зокрема культура харчування, вже були сформовані.

Кукурудза [2]

Кукурудза, фото1

Після лідера “традиційних” складників етнічних українських страв – картоплі [3] – особливе місце займає кукурудза. Традиційні та старовинні банош, чир [4], малай [5]та багато інших страв готують з кукурудзяної крупи або борошна [2].

качан сучасної кукурудзи [6]

качан сучасної кукурудзи, фото 2

Кукурудза звичайна (лат. Zea mays L.); маїс, широко використовується у харчовій, індустріальній, тваринницькій і медичній галузях. Вона настільки поширена на нашій території, що існують навіть назви цієї давньої хлібної культури у діалектах: папшóйя  у південноподільських говірках [3], кукуріцау лемківському говорі[4] та інші.

Кукурудза - етнічна злакова рослина Мексики [7]

Кукурудза – етнічна злакова рослина Мексики, фото3

Проте кукурудза насправді походить з Мексики(найдавнішій археологічній знахідці цієї трав’яної злакової рослини – 60 тис. років, а культивувати її тут почали 10 тис. років назад). У Древній Мексиці ця рослина була основним злаковим за часів племен ацтеків і майя, ольмекської цивілізації. Зокрема з міфології майя до нас дійшли відомості про Кетцалькоатля (Кукулькана) – бога кукурудзи. Також за уявленням жителів цих давніх цивілізацій люди були зроблені з суміші крові та кукурудзяної маси.

Зображення Кетцалькоатля (Кукулькана) - бога кукурудзи [8]

Кетцалькоатль (Кукулькан) – бог кукурудзи, фото4

Маїс є основою багатьох мексиканських страв, адже згадки про переробку кукурудзи місцевим населенням сягають 3400-2300 р. до н.е. Вона була аналогом пшениці у слов’ян, саме з кукурудзяних зерен та борошна пекли мексиканський хліб тортилью, млинці тотопос та виробляли традиційний напій чіча морада [9].

Традиційний фестиваль кукурудзи у Мексиці [9]

Традиційний фестиваль кукурудзи у Мексиці, фото5

Кукурудза потрапила до Африки ще за часів Плінія Старшого[1], проте жителям євразійського материка залишалася невідомою. В Європу ця рослина була завезена після відкриття Колумбом  Америки, спочатку в Іспанію, а звідти поширилася в Італію та на інші Європейські країни, наприкінці XVI століття стала відомою в Індії та Китаї. За однією з версій, в Україну кукурудза потрапила через Молдову і досить довгий час не користувалася популярністю в місцевого населення.

Збір урожаю кукурудзи [10]

Збір урожаю кукурудзи, фото6

На сьогодні світове виробництво кукурудзи, завдяки своїй високій врожайності та невибагливості, перевищує пшеницю, а посівні площі займають 30 млн.га в США та 26 млн.га в Китаї – найбільші за рівнем валового збору; 0,7 млн. га вирощують в Україні. Основними експортерами є Японія[12], Мексика та Південна Корея[7].

Сушені качани кукурудзи під стріхою в Японії [11]

Сушені качани кукурудзи під стріхою в Японії, фото7

Невибаглива культура стає все більш поширеною, вирощується як в засушливому кліматі так і в холодних регіонах завдяки виведенню різноманітних стійких гібридів. Кукурудза також займає важливе місце у виробництві екологічного пального біоетанолу[11].

Кукурудза є однією з найпоширеніших рослин, якій вбудовують ген Bt-токсину для стійкості проти шкідників, 25% загальної посівної площі знаходиться під ГМ-культурами і цей показник щороку зростає[10].

Ліля Тяжка для Etnocook.com.ua


Використані джерела:

1.Михайло Москаль Христина Рябуха (редактор числа) Всеволод Поліщук Герман Антонов. Незалежний культурологічний часопис «Ї» число 73 / 2013, с.19
2.З. Клиновецька. Страви й напитки на Україні — Київ — Львів 1913 р.—С.10,180
3.Подільський говір [12]
4.Лемківський говір [13]
5.Кетцалькоатль [14]
6.Мексиканська кухня [15]
7.Перспективи ринку кукурудзи в Україні [16]
8.Тортилья [17]
9.Chicha morada [18]
10.Генетично модифікована їжа [19]
11.Історія розвитку селекції кукурудзи [20]
12.Japantravel.com.ua – Подорожі Японією [21]

Фото:

[фото1]кукурудза в кошику [22]
[фото2]качан кукурудзи [23]
[фото3]індіанці на фоні кукурудзи [24]
[фото4]Quetzalcoatl [25]
[фото5]El Maíz, toda una tradición en México [26]
[фото6]врожай кукурудзи [27]
[фото7]Japantravel.com.ua – Подорожі Японією [21]