Стаття серії Неетнічні Продукти України від Etnocook,  про так звані “старовинні продукти”, які  були запозичені та освоєні нашими предками, коли український етнос, його традиції і культура, зокрема культура харчування, вже були сформовані.

Кукурудза

Кукурудза, фото1

Після лідера “традиційних” складників етнічних українських страв – картоплі – особливе місце займає кукурудза. Традиційні та старовинні банош, чир, малайта багато інших страв готують з кукурудзяної крупи або борошна [2].

качан сучасної кукурудзи

качан сучасної кукурудзи, фото 2

Кукурудза звичайна (лат. Zea mays L.); маїс, широко використовується у харчовій, індустріальній, тваринницькій і медичній галузях. Вона настільки поширена на нашій території, що існують навіть назви цієї давньої хлібної культури у діалектах: папшóйя  у південноподільських говірках [3], кукуріцау лемківському говорі[4] та інші.

Кукурудза - етнічна злакова рослина Мексики

Кукурудза – етнічна злакова рослина Мексики, фото3

Проте кукурудза насправді походить з Мексики(найдавнішій археологічній знахідці цієї трав’яної злакової рослини – 60 тис. років, а культивувати її тут почали 10 тис. років назад). У Древній Мексиці ця рослина була основним злаковим за часів племен ацтеків і майя, ольмекської цивілізації. Зокрема з міфології майя до нас дійшли відомості про Кетцалькоатля (Кукулькана) – бога кукурудзи. Також за уявленням жителів цих давніх цивілізацій люди були зроблені з суміші крові та кукурудзяної маси.

Зображення Кетцалькоатля (Кукулькана) - бога кукурудзи

Кетцалькоатль (Кукулькан) – бог кукурудзи, фото4

Маїс є основою багатьох мексиканських страв, адже згадки про переробку кукурудзи місцевим населенням сягають 3400-2300 р. до н.е. Вона була аналогом пшениці у слов’ян, саме з кукурудзяних зерен та борошна пекли мексиканський хліб тортилью, млинці тотопос та виробляли традиційний напій чіча морада [9].

Традиційний фестиваль кукурудзи у Мексиці

Традиційний фестиваль кукурудзи у Мексиці, фото5

Кукурудза потрапила до Африки ще за часів Плінія Старшого[1], проте жителям євразійського материка залишалася невідомою. В Європу ця рослина була завезена після відкриття Колумбом  Америки, спочатку в Іспанію, а звідти поширилася в Італію та на інші Європейські країни, наприкінці XVI століття стала відомою в Індії та Китаї. За однією з версій, в Україну кукурудза потрапила через Молдову і досить довгий час не користувалася популярністю в місцевого населення.

Збір урожаю кукурудзи

Збір урожаю кукурудзи, фото6

На сьогодні світове виробництво кукурудзи, завдяки своїй високій врожайності та невибагливості, перевищує пшеницю, а посівні площі займають 30 млн.га в США та 26 млн.га в Китаї – найбільші за рівнем валового збору; 0,7 млн. га вирощують в Україні. Основними експортерами є Японія[12], Мексика та Південна Корея[7].

Сушені качани кукурудзи під стріхою в Японії

Сушені качани кукурудзи під стріхою в Японії, фото7

Невибаглива культура стає все більш поширеною, вирощується як в засушливому кліматі так і в холодних регіонах завдяки виведенню різноманітних стійких гібридів. Кукурудза також займає важливе місце у виробництві екологічного пального біоетанолу[11].

Кукурудза є однією з найпоширеніших рослин, якій вбудовують ген Bt-токсину для стійкості проти шкідників, 25% загальної посівної площі знаходиться під ГМ-культурами і цей показник щороку зростає[10].

Ліля Тяжка для Etnocook.com.ua


Використані джерела:

1.Михайло Москаль Христина Рябуха (редактор числа) Всеволод Поліщук Герман Антонов. Незалежний культурологічний часопис «Ї» число 73 / 2013, с.19
2.З. Клиновецька. Страви й напитки на Україні — Київ — Львів 1913 р.—С.10,180
3.Подільський говір
4.Лемківський говір
5.Кетцалькоатль
6.Мексиканська кухня
7.Перспективи ринку кукурудзи в Україні
8.Тортилья
9.Chicha morada
10.Генетично модифікована їжа
11.Історія розвитку селекції кукурудзи
12.Japantravel.com.ua – Подорожі Японією

Фото:

[фото1]кукурудза в кошику
[фото2]качан кукурудзи
[фото3]індіанці на фоні кукурудзи
[фото4]Quetzalcoatl
[фото5]El Maíz, toda una tradición en México
[фото6]врожай кукурудзи
[фото7]Japantravel.com.ua – Подорожі Японією

 

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

3 коментарі
  1. Олена коментує:

    Доброго дня! Мені дуже сподобався Ваш блог. Я адміністратор українського сайту Моя Підбірка http://moyapidbirka.com.ua/ – це безкоштовний хостинг та обмінник файлами. Хочу запросити Вас користуватись ним. Можете заміщати там фото, відео, Ваші рецепти якi забирають місце на Вашому диску (або треба їх перенести до архівум) та нічого не платити за хостинг.

  2. Тетяна коментує:

    Навіть гадки не мала, що історія кукурудзи така величезна, правду кажуть “За буденними речами, може стояти ціла історія”!

    • lilka коментує:

      Справді так, мене найчастіше запитують, чому тема картоплі не присутня у стародавньому слов’янському фольклорі – та просто бо її не було, лиш в 19 ст. почали культивувати в Україні

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>