- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Надзвичайні властивості звичайної петрушки

петрушка-зелень-етнокук [1]

Петрушка коренева з листям

«Чи так.. чи не так, Уродив постернак. А петрушку Криши в юшку — Буде смак, буде смак..»

(Тарас Шевченко)

Стало на юшку, та не стало на петрушку

(Українські народні прислів’я та приказки)

Так звична та відома всім петрушка є надзвичайно корисною і широко застосовується у кулінарії, дієтології, медицині, косметології. У цій дворічній городній рослині, яку також вирощують на підвіконнях та балконах, міститься більше вітаміну С, ніж в еквівалентній кількості лимону. Також петрушка багата на мінеральні солі, ефірні олії, флавноїди.

Корінь петрушки містить нікотинову кислоту, вітаміни (зокрема, вітамін В6) ксилозу, мінеральні солі, слизисті сполуки, органічні кислоти, ефірні олії. Корінь для аромату додають у м’ясні або овочеві супи.

Зелені пагони петрушки багаті на вітаміни (особливо на вітаміни С, Е), залізо, каротин, фолієву кислоту і як приправа найбільше підходять для додавання у супи, бульйони, до овочевих, грибних та м’ясних страв, салатів. Ідеальний складник для масла з зеленню.

Цікаві факти про петрушку: