Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

9-ready-roll-sour-dough-sweet-poppy-seeds-etnocook

Український маківник

Рецепт традиційної етнічної страви Український Маківник 

Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Тісто:

борошно пшеничне в/г…………………. 500 г
закваска хмелева або звичайна………….3 ст.л. або дріжджі сухі…………….~1 ч.л. = 8 г (або згідно інструкції на дану кількість борошна)
молоко…………………..1 склянка (~200 г)
масло солодковершкове…………….. 100 г + 50 г для змащування пательні
цукор………………….. 100 г
яйце куряче ………………2 шт
сіль………………. 2-3 г

Начинка:
мак…………….. 250 г
вода……………….500 мл
цукор………………. 100 г

родзинки……………… 50 г
масло солодковершкове………………….. 20 г
мед…………………37 г (1 ст.л.)

Час приготування: 12 год. приготування тіста (на заквасці) або 3 год. на звичайних дріжджах + 2 год. приготування завиванця

Складність: середня

1-ingredients-rol-poppy-seeds-etnocook

Складники для макового завиванця

Спосіб приготування:

1.

3-add-yeasts-to-flour

До борошна додаємо закваску або розведені за інструкцією дріжджі

Борошно просіюємо, додаємо закваску або дріжджі, тепле молоко, цукор і ставимо в тепле місце на 2 год, щоб підійшло. Додаємо яйця, масло (100 г, розтоплене), за смаком сіль, вимішуємо, формуємо еластичне тісто, яке ставимо в тепле місце ще на 1 год. (на сухих або пресованих дріжджах) або на 10 год., якщо тісто на домашній заквасці.

2.

2-add-water-to-poppy-seeds

Мак запарюємо

Мак заливаємо у посуді окропом, щільно закриваємо і даємо настоятися ~ 20-30 хв.

4-mix-poppy-seeds-and-sugar-etnocook

Перетираємо мак з цукром до однорідної маси

3.

Воду зливаємо, мак перетираємо в макітрі з цукром до однорідної маси.

5-make-sweet-roll-ukrainian-with-poppy-seeds-etnocook

Викладаємо перетертий мак на підготоване тісто

4.

Тісто ще раз ретельно обминаємо ділимо на 2 частини, розкачуємо у формі прямокутників або овалів товщиною ~ 1-1,5 см. Рівномірно викладаємо начинку, за бажанням додаємо родзинки, мед, масло. Згортаємо довші протилежні краї до середини.

5.

6-form-roll-sweet-poppy-seeds-sour-dough-etnocook

Формуємо завиванець

 

Вільні менші краї закручуємо, формуючи завиванець.

7.

7-put-honey-on-roll-etnocook

Підготований до випікання маківник

Сформований завиванець змащуємо жовтком або міцною чайною заваркою , за бажанням посипаємо сухими маковими зернятами.

8.

8-ready-baked-sweet-roll-poppy-seeds-etnocook

Готовий український завиванець з маком

Форму для запікання змащуємо маслом (50 г), викладаємо маківники, ставимо в розігріту 180 С піч на 40-45 хв.

Смачного ^.~

Примітки:

  • тісто при розстоюванні слід накривати полотняною серветкою, щоб не підсихало
  • кількість борошна може бути більшою, це залежить від його виду та якості
  • молоко замінюється водою, а масло – рослинною олією в еквівалентній кількості
  • мак можна замочити в гарячій воді або в молоці на ніч, подрібнюють його також на м’ясорубці, блендером або іншим механічним способом

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>