кутя

кутя

Складники:

пшениця (зерно)………о.5 л (450 гр.)

мак…………………………200 гр.

мед……………………………..2-3 ст. л.

За бажанням:

горіхи волоські або лісові…………100 гр.

цукор………………………….200 гр.

родзинки……………………..100 гр.

Спосіб приготування:

1. Пшеницю  провіяти, перебрати, замочити холодною водою на 4-5 годин, можна на ніч.

2. Запарену пшеницю промити, залити свіжою водою (1:1) і варити після закипання на маленькому вогні під закритою покришкою приблизно 1,5 – 2 години, аж поки пшениця стане м’якою.

3. Мак запарити 1 склянкою окропу на 0, 5 год.,  потім воду злити, а мак (за бажанням розмішати з цукром) перетерти в макітрі (можна в м’ясорубці, кавомолці, кухонному комбайні, перетовкти в ступці і т.д – головне, щоб в кінці була однорідна білувата маса ).

4. Горіхи почистити, посікти на шматочки, злегка підсмажити на сковороді, весь час помішуючи.

5. Мед розбавити в одній склянці теплої кип’яченої води.

6. Розварену пшеницю відкинути на друшляк і дати стекти залишкам води.

7. В великий посуд кладемо пшеницю, мак, горіхи, родзинки, заливаємо це все розведеним медом та ретельно вимішуємо. За смаком додаємо більше меду, води.

Смачного ^.^

Примітки:

  • пшеницю традиційно запарювали в печі
  • Кутя є ритуальною традиційною дохристиянською стравою, яка готується тільки на Різдво та на поминки (Коливо)

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>