- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Кутя – сакральна українська обрядова страва

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]

7-hotova-kutya-kasha-pshenychna-rizdvo-lilya-tyazhka-etnokuk [2]

Рецепт приготування стародавньої сакральної української обрядової страви Кутя, яка є головною з 12 страв на Святвечір – покроковий опис з поясненням, фото приготування та корисними порадами від української традиційної етнічної кухні Etnocook

Складники:

Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)

пшениця (зерна)…………..500 г
вода………………3 л + 200 мл. для замочування маку+ вода для миття пшениці+150 мл. для розведення меду
мак………150 г
мед……………..50 г
волоські горіхи (ядро)…………………..100 г
цукор……………….~100 г., за смаком
родзинки………………~80 г., за смаком
сіль……………………~4 г., за смаком

1-kutya-ukrajinska-strava-na-rizdvo-lilya-tyazhka-etnokuk [3]
Час приготування:  12 год. для замочування + 1 год. приготування

Кількість порцій: ~ 5

Складність: середня

Інструменти та кухонний інвентар:  керамічний горщик для замочування та варіння, кухонна дошка, дерев’яна ложка, дерев’яна  лопатка, макітра, макогін, глибокий посуд, плита

Спосіб приготування:

1. Приготування пшениці

2-varena-pshenytsya-dlya-kuti-etnokuk-lilya-tyazhka [4]

Пшеницю провіюємо, ретельно миємо в холодній воді три рази, заливаємо 1 л. джерельної або відфільтрованої води і ставимо на 12 год. (на ніч) відстоятися. Воду зливаємо, заливаємо 2 л. свіжої джерельної або відфільтрованої води, додаємо за смаком сіль і 1 ч.л. цукру, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо під закритою покришкою, поки зерна стануть м’якими (~30-40 хв.). При потребі доливаємо теплої води, якщо сильно википає. Після приготування зайву воду зливаємо, а готову пшеницю кладемо у глибокий посуд, в якому готуватиметься кутя.

2. Заливаємо мак водою

2-add-water-to-poppy-seeds [5]

Заливаємо мак у глибокому посуді холодної водою на 1 год. або одночасно з пшеницею на 12 год. (на ніч)

3. Розтираємо мак

4-mix-poppy-seeds-and-sugar-etnocook [6]

Воду з маку зливаємо та проціджуємо через марлю. Макові зерна розтираємо з цукром в макітрі до стану однорідної білуватої маси.

4. Додаємо родзинки 

3-rodzynky-kutya-etnokuk-ukrajina-lilya-tyazhka [7]

5. Додаємо горіхи та мак 

4-peretertyj-mak-kutya-etnokuk-rizdvo-kolyada-lilya-tyazhka-etnokuk [8]

Горіхи дрібно нарізуємо, вимішуємо з маком, додаємо до інших інгредієнтів куті від традиційної етнічної кухні Etnocook

6. Додаємо мед 

5-voda-z-medom-etnokuk-kutya-lilya-tyazhka-ukrajina [9]

У склянці (150 мл.) теплої води (~40C) розводимо мед до повного розчинення та доливаємо до інших складників куті. Ретельно вимішуємо.

7. Готова українська страва кутя за рецептом від Etnocook

6-etnokuk-kutya-hotova-rizdvyana-strava [10]