- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Картопля японська

Плантація з картоплею на Хоккайдо [1]

Плантація з картоплею на Хоккайдо

Другим найчастішим запитанням після того, чи схожі японські суші на українські [2], було про наявність в Японії картоплі. Неочікувано, проте цей овоч є у кожному супермаркеті, досить популярний та ще й представлений в різних видах.

Через малу площу, придатну для вирощування картоплі, вона експортується в великих обсягах з Китаю та Індії, що робить її досить дорогою. Так як в Україні мішок на зиму не купиш – в магазинах акуратно запаковані в целофан та перев’язані червоною стрічкою пачки з бульбою схожі на цукерки і коштують в межах двох доларів за шість штук.

картопля з супермаркету [3]

картопля з супермаркету

Так само, як картопля не є етнічним продуктом України [4], вона до двадцятого століття була не відома й в Країні Вранішнього Сонця.

Картоплю вперше завіз в Японію в 1910 році барон Кавата з Великобританії (Ірландія). Цей сорт отримав назву “Danshaku” (“барон”), він є найпоширенішим та найчастіше використовується для приготування легких закусок, салатів. Картопля висаджується весною та восени, вирощується як для харчових цілей, так і для промислових.

В залежності від сорту картопля відрізняється своїм складом та станом після приготування. В більшості випадків бульби бідні на крохмаль і швидко розварюються в розсипчату кашу, тому при покупці слід враховувати, яку саме страву планується приготувати.

Найпоширенішими сортами японської картоплі, розповсюдженими по всій території країни, є:

Сорт Кіта Акарі [8]

Сорт Кіта Акарі

Також поширені такі сорти, як “Toyoshishiro” トヨシロ –  для смаження, запікання, приготування картоплі-фрі; “Red Andes” – для тушкування; “Inca No Mezame” – для овочевих рагу та ін.

В Японії – країні вишуканого смаку та гурманів можна спробувати такі дивні страви та напої, як солодощі з солодкими бобами, зелений шоколад, булки з макаронами, кавунову содову. Картопля – не виняток. Хоча й солодка, вона залишається овочем, проте це не зупиняє від використання її для приготування морозива

Морозиво з смаком солодкої картоплі [10]

Морозиво з смаком солодкої картоплі

А також існують традиційні солодощі мочі [11] з солодкої картоплі

японські картопляні мочі [12]

японські картопляні мочі

Хоча картопля в Японії також не є автентичною рослиною, в Україні вона все-таки смачніша, мабуть, тут для неї кращий ґрунт та умови для вирощування

 Ліля Тяжка для Etnocook

 

Photos:

Japanese Vegetables [13], field [14], 10plala [15], potato [16], new potatoes [17], may-queen [18], mochi [19]