Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

«Добрий борщик, та малий горщик»
З народного

борщ український в горщику

борщ український в горщику

Складники:
яловичина………….500 гр.
гриби (білі сушені)……10 гр
буряк…………….200 гр
буряковий квас……..100 мл
капуста свіжа білокачанна…….200 гр
морква…………….100 гр.
цибуля ріпчаста…….75 гр
часник………..3-4 зубчики, за смаком
перець червоний гострий….за смаком
квасоля…………..50 гр.
вода…………….4 л.
сіль……………за смаком
цукор………….за смаком
сметана………..за смаком
зелень…………за смаком
перець чорний горошком…..5 шт
лавровий лист…………..2 шт.

Час приготування: 4 год. бульйон+1 год. приготування+1 год. настоювання
Кількість порцій: 10 (~300 гр 1 порція)

Спосіб приготування:
1.

проціджуємо бульйон для борщу

проціджуємо бульйон для борщу

Для борщу найкраще підійде жирне м’ясо з кістками, яке ми ретельно миємо, закладаємо в велику каструлю та заливаємо чотирьма літрами холодної води, доводимо на великому вогні до кипіння, вогонь зменшуємо до маленького і варимо ~2 години, весь час знімаючи шумовиння. М’ясо відділяємо від кісток, нарізуємо порційними шматочками і складаємо в окремий посуд, кістки варимо в бульйоні на маленькому вогні ще 2 години. В кінці варіння бульйону повинно бути 2-2,5 літри, тобто він вварюється вдвічі, проціджуємо його через марлю, кістки виймаємо.

Паралельно з приготуванням бульйону сушені гриби заливаємо холодною водою, щоб вода їх покривала, залишаємо на 2-3 години. Так само окремо замочуємо на 4 год. квасолю.


2.

додаємо квасолю

додаємо квасолю

Замочену квасолю промиваємо холодною водою і кладемо варити в бульйоні на ~1 год. Половинку цибулі зрізаним краєм підрум’янюємо на сухій сковороді і додаємо в бульйон, разом з лавровим листком та перцем горошком.

3.

кладемо буряк

кладемо буряк

Буряки миємо, чистимо, нарізуємо тонкими смужками і додаємо в бульйон через 15 хв. після закладання квасолі.

4.

дрібнонарізана морква для борщу

дрібнонарізана морква для борщу

Моркву ретельно миємо, чистимо, нарізуємо невеличкими шматочками і закладаємо через 5 хвилин після буряка або одночасно з ним.

5.

гриби для борщу

гриби для борщу

Через 15 хв. після закладання моркви додаємо відціджені та нарізані смужками гриби.

6.

додаємо капусту

додаємо капусту

Через 5 хв. після грибів додаємо нашатковану капусту та охолоджене нарізане м’ясо.

7.

часник та червоний перець додаємо насамкінець

часник та червоний перець додаємо насамкінець

Через 25 хв. після додавання капусти закладаємо дрібнонарізаний часник і трохи червоного перцю. Виймаємо цибулю та лавровий листок, солимо, перчимо, цукруємо за смаком.

8.

заливаємо буряковим квасом

заливаємо буряковим квасом

Насамкінець доливаємо буряковий квас, ретельно все вимішуємо. Каструлю з борщем щільно прикриваємо покришкою та ставимо в тепле місце настоятися на 1 годину. Подаємо з сметаною та зеленню. Смачного!

Примітки:

  • дрібнонарізаний буряк можна перед додаванням в бульйон стушкувати окремо до готовності, додавши трохи олії, тоді закладати його слід за 10 хв. до кінця приготування
  • червоний перець можна спочатку варіння кинути цілий стручок, а потім, коли він віддасть весь аромат, в кінці приготування, вийняти
  • часник також можна потовкти з шматочком сала і додати в готовий борщ
  • можна залишити настоюватися борщ на теплій плиті або зняти і закутати в покривало

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>